Alpint

Alpint Image

Alpint

Alpint utviklet seg i sentral-Europa rundt slutten av 1800-tallet. Alpine ski skiller seg fra de tradisjonelle langrennsskiene ved at hælen er festet til bindingen, og egner seg bedre til kjøring utfor bratte bakker i høye hastigheter. Historisk har land som Østerrike, Sveits, Italia, Norge, Tyskland, Sverige og USA tatt mange medaljer innen OL og andre arrangementer.

Disipliner

De alpine disiplinene deles vanligvis inn i to hovedkategorier; Hastighetsøvelsene og de tekniske øvelsene. Hastighetsøvelsene, som omfatter Utfor og Super-G, karakteriseres av bratte, raske baner med få og vidt adskilte svinger. De tekniske øvelsene, som inkluderer slalåm og storslalåm karakteriseres av kortere løyper, flere svinger tettere plassert, og dermed lavere hastighet. Ellers kan følgende sies om de 4 hoveddisiplinene;

  • Utfor anses for å være alpinsportens Formel 1, hvor utøverne oppnår de høyeste hastighetene i de bratteste bakkene. Portene er bredt plassert, noe som gjør at utøverne utfordres i å finne den raskeste linjen. Det kjøres bare en omgang i utfor, hvor deltageren med den raskeste tiden vinner. Utfor ble først anerkjent av det internasjonale skiforbundet (FIS), i 1930.
  • Super-G er ikke helt ulikt utfor, men med noen forskjeller. Løypen er kortere enn i utfor, med noe flere svinger og lavere hastighet. Utøverne får heller ikke mulighet til å teste løypen før løpet går av stabelen. Det kjøres bare en omgang også i Super G.
  • Slalom den mest tekniske øvelsen, med kortest bane og de fleste og tetteste svingene. Hver konkurrent kjører to omganger. Samme bakke benyttes i begge omgangene, men portene flyttes mellom første og andre omgang. Utøveren med den raskeste totaltiden viner.
  • Storslalåm ligner slalåm men med færre porter, bredere svinger og høyere fart. Som i slalåm, kjører utøverne to omganger i samme bakker, men med porter som flyttes.

Reglene og løypekonfigurasjonene er de samme for menn og kvinner i alle disipliner, men løypene varierer vanligvis i lengde for herrene og kvinnene.

Alpint som rekreasjon

Alpint er ikke bare for proffene. Noen av de beste stedene som nordmenn elsker å utfolde seg i bakkene, er alpinanlegg som som ble brukt under OL i Lillehammer i 1994; Hafjell og Kvitfjell.

Hafjell Alpinsenter tilbyr sytten heiser og 12 mil med bakker. Det har også et eget barneområde. Kvitfjell er et paradis for de mer ekstreme som elsker fart og utfordringer, men også noen nedfarter som passer både små og store.

Author | charlotte Comments | Kommentarar avslått på Alpint Date | april 16, 2018

categories & tags

lovebond-lite