Ski

Ski Image

Ski

Intro

Ut på ski? Det er mange nordmenn som vil det, særlig når påska nærmer seg og fjellene bades i sol. Skisporten har en lang historie i Norge, og regnes fortsatt den dag i dag som nasjonalidretten. Mye av årsaken er nok at denne sporten kombinerer fysisk aktivitet i frisk luft med nordmenns kjærlighet til naturen og forestillinger om å være et værhardt folk.

To typer skisport

Tradisjonelt kan vi snakke om to forskjellige typer skisport, alpint og nordiske grener. Nærmere vår tid har det imidlertid kommet mange andre former for skisport som ligger utenfor disse tradisjonelle skillene, som for eksempel skiorientering, skicross, og ikke minst skiskyting. De eldste grenene er imidlertid de klassiske alpine grenene utfor og slalåm, og innenfor nordiske grener som langrenn, hopp og kombinert.

Alpint – skisportens Formel 1

I alpint går det i full fart ned bratte bakker med hard snø og til og med is. I tillegg til de opprinnelige grenene har nye grener som storslalåm og super-G kommet til. I tillegg finnes også kombinasjonen av utfor og slalåm, og superkombinasjonen der man kjører storslalåm og super-G og legger sammen resultatene.

På grunn av den høye farten og den harde snøen man møter i alpint, kjører man på brede ski med skarpe kanter som hjelper til med å sette svingene på en god måte. I utfor kommer man ofte opp i over 120 km/t i de bratteste partiene, og kan gjerne hoppe 50 – 70 meter gjennom lufta når man kommer over noen kuler i løypa. i super-G går det nesten like fort, men det er litt mer svinger.

I storslalåm og slalåm, derimot, går det ikke fullt så fort, men det er desto mer utfordrende med veldig krappe svinger. Disse øvelsene er mer tekniske og handler ikke like mye om fart og tæl som de to fartsøvelsene. De siste årene har norske løpere særlig hevdet seg i fartsøvelsene, som da Kjetil Jansrud og Aksel Lund Svindal tok dobbelseier i VM-utforen.

Nordiske grener

De nordiske grenene, og kanskje særlig langrenn, er tett knyttet til nordmenns nasjonalfølelse, og å gå tur på ski er også en viktig fritidsaktivitet her i Norge. I disse dager er det tryggere enn før å legge ut på tur, fordi man kan få god dekning på mobilen også de fleste steder i skogen og på fjellet. Ta med mobilen og kanskje et nytt deksel iphone xr, så er du sikker på å få assistanse dersom du får behov for det. Da kan du også ta noen kule bilder der du går.

Skiskyting – den nye publikumsfavoritten

Skiskyting er en øvelse som virkelig har blitt populært de siste årene, både i Norge og på kontinentet. Den relativt unge sporten drar nå flere utøvere og tilskuere enn tradisjonelt langrenn, og ser ut til å ha en lys fremtid i møte.

Author | charlotte Comments | Kommentarar avslått på Ski Date | mai 10, 2019

categories & tags

lovebond-lite