Med ski på beina

Med  ski  på  beina Image

Med ski på beina

Det sies at nordmenn er født med ski på beina, og det er ikke så rart. For er det noen som er ivrige med å komme seg ut i lysløyper og bakker så snart snøen daler, så er det vel vi.

Visste du at skigåing stammer så langt som over 4.000 år tilbake i tid? Det er fra den tiden vi har de første sikre spor, i form av helleristninger funnet på vakre Rødøy i Nordland fylke. Helleristningen viser en mann, som naturlig nok fikk navnet Rødøymannen, med ski på beina. Allerede på den tiden nyttiggjorde de denne måten å ta seg frem på, noe som gjorde jakten på mat og forflytning mye enklere vinterstid.

Og disse tradisjonene har altså fortsatt i alle år siden. For vi nordmenn liker å være ute, og vi liker å utfordre oss selv.

Norge har vært en ledende nasjon innen langrenn i mangfoldige år, og tar stort sett det som er av medaljer i store mesterskap. Derimot var det ikke godt nok å kun gå fort på ski på begynnelsen av 1900-tallet. Nei, skulle du bli sett på som en tøff og dyktig utøver måtte du også hoppe langt, altså måtte du være en god kombinertløper. På den tiden brukte man samme ski i hoppbakken som i løypa, så det var ingenting å si på prestasjonene.

Før veide skiene mye mer enn det de gjør i dag. De brukte tunge treski, og stavene var like tunge som dagens ski. Skiene var nedhøvlede treplanker, og man festet støvlene med remmer. I dag er skiene oftest laget av glassfiber, og er derfor lette. I tillegg har bindinger og skisko vært under stadig utvikling siden begynnelsen av 1900-tallet, og nåtidens varianter bidrar til at skigåingen blir langt enklere for oss, blant annet ved å lette svingingen.

I gamle dager brukte man altså samme ski enten man skulle hoppe langt eller gå fort bortover. I dag har vi ski for enhver anledning. I tillegg kan vi velge smørefrie ski om vi synes det er masete med skismøring og klister. For det er vel flere som kan rekke opp hånda om vi spør hvem som glemte å ta av klister og granbar etter fjorårets påskerenn?

I år kommer påsken sent, så det er lite sannsynlig at det vil ligge så mye snø i lavlandet. Iallfall sør i landet vårt. Men skal du på fjellet er sjansene gode. Ingenting er som å dra på seg skiene og ta en utflukt med familien i nydelig påskesol, med kakao og appelsin i sekken. Skulle du trenge klær til barna finner du kvalitetsklær hos kidsbrandstore.no. Men husk for all del solkrem, for påskesola er skummel og det er fort gjort å bli solbrent. Og ikke glem å pugge fjellvettreglene, for det er lurt å være forberedt dersom uhellet skulle være ute.

Author | charlotte Comments | Kommentarar avslått på Med ski på beina Date | mars 11, 2019

categories & tags

lovebond-lite