Ole Einar Bjørndalen

Ole  Einar  Bjørndalen Image

Ole Einar Bjørndalen

Ole Einar Bjørndalen, har vunnet 13 medaljer i de olympiske vinterlekene og regnes som kongen av skiskyting.

Bjørndalen vokste opp i bygda Simonstranda i Buskerud fylke. Bjørndalens barndom var beskjeden. Han startet egentlig med langrenn, men ble senere introdusert til skiskyting av sin eldre bror Dag. Han fikk opplæring i både langrenn og skiskyting ved Norges Toppidrettsgymnas i Geilo i perioden 1990-1993. Etter det første året valgte han å fokusere på skiskyting. Han har i løpet av karrieren også av og til konkurrert i langrenn, og i 2006 vant han et verdenscuprenn i Gällivare, Sverige. Dette var første gang i historien en skiskytter klarte dette.

Hans første medalje innen skiskyting kom under junior-verdensmesterskapet i 1992. I 1993 ble han valgt til å representere Norge i OL på Lillehammer i 1994. Det ble imidlertid ingen OL-medaljer til Bjørndalen i 1994. Den første olympiske medaljen kom først fire år senere. Under de olympiske lekene i Nagano i 1998, for 20 år siden, vant Bjorndalen den første av sine åtte olympiske seire under distansen 10 kilometer. Han vant også sølv med det norske stafettlaget i Nagano.

Med årene har det bare blitt flere og flere medaljer. Ole EInar Bjørndalen har opparbeidet seg en nesten uvirkelig merittliste i løpet av sin lange karrière. Noen av de gjeveste inkluderer;

  • Verdenscup: 95 gull, 53 sølv og 31 bronse
  • Vinter-OL: 8 gull, 4 sølv og 1 bronse
  • Verdensmesterskap: 20 gull, 14 sølv og 11 bronse

Bjørndalen ble også tildelt sportsjournalistenes statuett i både 2002 og 2014. Av andre utmerkelser kan følgende nevnes:

  • Egebergs ærespris i 2002
  • Fakkelprisen (for å være en sunn rollemodell) i 2009
  • Fearnleys olympiske ærespris i 2002

Han klarte å bli tidenes eldste individuelle vinterolympiske mestere under lekene i Sotsji i 2014. Han tok også sikte på å konkurrere i hans syvende vinter-OL i Pyeongchang, men dessverre klarte han ikke å kvalifisere seg. Norge ble i stedet representert av Johannes Bø, Tarjei Bø, Emil Hegle Svendsen, Lars Helge Birkeland, Henrik L’Abee-Lund og Erlend Bjøntegaard. I løpet av lekene i Pyeongchang ble Bjørndalen også forbigått av Marit Bjørgen, som nå står som tidenes mestvinnende vinterolympier, med sine 15 medaljer.

Det er uklart hvor lenge Bjørndalen ønsker å fortsette med sporten han har dominert i mer enn to tiår. Bjørndalen mener at hans motivasjon ikke er mindre enn det pleide å være, men må samtidig innse at alderen på 44 år gjør det vanskelig å nå helt til topps. Tiden vil vise om vi får se Ole Einar Bjørndalen igjen under OL i Beijing i 2022.

Uansett hva utfallet skulle bli, kan Bjørndalen se tilbake på en fantastisk idrettskarrière, med utallige medaljer, rekorder, historiske milepæler og utmerkelser. I hans hjemkommune står nå en 3 meter høy bronsestatue av ham, på stedet som er døpt til “Ole Einars Standplass”.

Author | charlotte Comments | Kommentarar avslått på Ole Einar Bjørndalen Date | juli 23, 2018

categories & tags

lovebond-lite